skip to Main Content

Siva; onze nieuwe collega

Bij Koekkoek & Co hebben we sinds kort een nieuwe collega: Siva. Siva is een Golden Retriever-dame van 11 maanden oud. Onze collega Tessa is haar baasje. Siva is nog volop in haar jonge hondenjaren en werkt daarom spelenderwijs mee binnen Koekkoek & Co. Siva heeft een sociaal en zachtaardig karakter en is nog volop in opleiding om binnen dit werkveld te functioneren, zodat het ook voor haar leuk is en blijft. Dapper wandelt ze soms over de gang of ligt ze lekker te slapen op kantoor. Iedereen begroeten doet ze graag en ook haar speeltjes laten zien, vindt ze erg leuk. En daarmee zie je al haar ‘werk/hulp’-hond kwaliteiten. Een meerwaarde voor collega, cliënt en hond.

Ook doet ze al af en toe mee in de behandelingen: bijvoorbeeld bij angst voor honden, maar ook gedurende andere behandelingen kan Siva ondersteunen. Siva kan de cliënt helpen bij het reguleren van zijn of haar emoties. Door Siva te aaien, te knuffelen of met haar te spelen, zet de cliënt zijn/haar lichaam actief in terwijl er verbinding wordt gemaakt met een ander. Dit zijn stress-reducerende activiteiten waardoor het de cliënt lukt om rustiger te blijven. Ook ontstaat er gemakkelijker een gesprek, met name bij kinderen. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden hoe Siva zich voelt en of ze spanning ervaart. Voor kinderen is het vaak makkelijker om hierover te praten dan het (meteen) over zichzelf te hebben. Vervolgens kan de koppeling gemaakt worden naar het kind. Verder kan Siva ingezet worden om een sessie actief en ervaringsgericht te maken, door bijvoorbeeld samen met haar oefeningen te doen. Daarin is voor Siva een duidelijke leider van belang, zodat ze weet wat van haar verwacht wordt. Door met Siva oefeningen uit te voeren, worden ook de leiderschapskwaliteiten van een cliënt aangesproken en wordt er indirect geoefend met stevig staan, grenzen stellen en duidelijk maar vriendelijk zijn.

We zijn erg blij dat we naast de vele paarden-collega’s nu ook met een hond mogen samenwerken. Het is een verrijking op de inhoud van en de verbinding binnen de behandeling. Siva staat inmiddels, samen met haar baasje Tessa, aangemeld voor de selectie van de opleiding tot therapiehond.

Back To Top