skip to Main Content

Positieve effecten van natuur in de ggz

Steeds vaker horen we binnen de GGZ verhalen en onderzoeken over de positieve effecten van de inzet van natuur. Ook bij Koekkoek & Co speelt dit een belangrijke rol.

Veel mensen ervaren in het dagelijks leven al dat natuur een positief effect op hen heeft. We maken ons hoofd leeg door een rondje in het bos te lopen of gaan uitwaaien aan zee. Gelukkig is er ook steeds meer wetenschappelijke onderbouwing voor deze positieve effecten. Zo remt het de aanmaak van cortisol en verlaagt het de bloeddruk en hartslag. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat cliënten meer openheid kunnen tonen in de natuur en zij zich minder ‘patiënt’ voelen, wat de behandelrelatie ten goede komt.

Wekelijks zien we deze meerwaarde terugkomen in onze behandelingen bij Koekkoek & Co. We betrekken de natuur graag bij verschillende trainingen, voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Zo werken we bij de weerbaarheidstrainingen en bij de ‘Hocus Pocus ik heb focus’-training met paarden. Bij de mindfulnesstraining wordt één van de bijeenkomsten ingevuld met een mindfulnesswandeling in het bos. En ook bij individuele therapiesessies geeft het soms letterlijk en figuurlijk meer (adem)ruimte en lucht om naar buiten te gaan.

Bijkomend voordeel is dat het voor onszelf, als behandelaren, ook erg prettig werkt en toegevoegde waarde heeft. We zijn blij te zien dat deze trend zich verspreidt.

Back To Top