skip to Main Content

Interne scholing Effectieve Gezinscommunicatie

Onlangs hebben we bij Koekkoek & Co als team samen een cursus gevolgd over effectieve gezinscommunicatie. Onze collega Maria Simons was de trainer. De opbouw was gebaseerd op haar boek ‘In 10 stappen effectieve gezinscommunicatie’. We hebben aandacht besteed aan ‘de achtergrond’; waarom is het helpend om bij de start van de communicatie te focussen op iets concreets? Waar let je op bij het geven van een compliment of als je een kind wil corrigeren? We weten dat het bieden van grenzen belangrijk is voor een kind. Wat is de invloed als je dat doet en wat is het alternatief? Als we willen dat ons kind blijft groeien, hoe ondersteunen we dat dan?

Als team zijn we samen de inhoud van de oudercursus Effectieve Gezinscommunicatie van Maria ingedoken. We zijn aan de slag gegaan vanuit verschillende perspectieven en hebben gewerkt aan onze kennis en samenwerking binnen het Koekkoek & Co-team. We hebben meer over gezinscommunicatie, onszelf en over onze collega’s geleerd. Het was ontzettend fijn om als team met deze inhoud bezig te zijn. Verbindend en samengroeiend.

Een aantal reacties uit het team n.a.v. de training:

“Wat ik erg leerzaam vond, is het leren van een vorm van luisteren die behulpzaam is voor ouder en kind. Het helpt om elkaar te begrijpen en begrepen te worden.”

“Erg leerzaam om op een interactieve manier met elkaar aan de slag te gaan. De theorie, die heel helder werd uitgelegd door Maria, was fijn om het op te frissen, te vernieuwen, maar kon ook gelijk concreet gemaakt worden.”

“De cursus effectieve gezinscommunicatie van Maria heeft mij een betere kadrering gegeven in het contact met anderen en niet alleen met ouders. Ik ben het woord KADER echt gaan begrijpen; het zit nu in mijn lijf en het verschil met het woord ‘grens’ is voor mij enorm. Ineens is het praten over problemen en oplossingen zoveel overzichtelijker geworden! Ik ben er de hele week al op een plezierige en effectieve manier mee bezig. Het woord geeft ruimte voor openheid met als gevolg duidelijkheid, veiligheid, vriendelijkheid, humor en een grotere kans op wezenlijke verbinding. Het geeft mij meer ingang tot communicatie met de ander. Dankjewel Maria!”

“Het was een interessante, leerzame cursus die veel nieuwe inzichten en technieken gaf die gebruikt kunnen worden in de gezinscommunicatie, en daarnaast was het super leerzaam om middels deze cursussen inzicht te verkrijgen in wat Maria als gezinsbegeleider voor Koekkoek & Co doet.”

“Vanuit afstemming en aansluiting bracht Maria verschillende onderwerpen aan het licht die praktische handvaten bieden. Wat mij veel inzicht heeft gegeven zijn de volgende thema’s: kaders geven, positionering binnen het gezin, inzoomen op een situatie, complimenten geven en duidelijk zijn. Vol trots en bewondering hoe wij dit binnen Koekkoek & Co gaan inzetten binnen de gezinnen.”

Back To Top