skip to Main Content

De natuur in met Unplugged Outdoor

Omdat wij als psychologenpraktijk ook onze batterij tussentijds moeten opladen, stond eind mei ons teamuitje met Unplugged Outdoor gepland. De eigenaren van Koekkoek & Co schreven deze mooie voordracht voor de medewerkers:

“Een activiteit zoals we die vandaag doen, even los van al onze verbindingen en bezigheden, samen voedsel zoeken in de natuur en daar een maaltijd van bereiden, samen vuur maken: het is nieuw voor ons en toch zijn er zoveel raakvlakken met waar wij als Koekkoek & co dagelijks mee bezig zijn:

Even los van alles en iedereen, de uitknop … ingedrukt.  Onze zintuigen en de nieuwsgierigheid staan aan, hopelijk ook ons vermogen om te ontdekken, te creëren, te spelen, even niet doelgericht…. uit ons hoofd, voeten op de grond. De natuur helpt ons daarbij. We gaan hier voor wie we werkelijk zijn met alles dat daarbij hoort.

Het past zo mooi in onze visie, waarbij we de onderstroom en de beleving, de laatste jaren steeds meer in het licht zetten en de ruimte geven. Onze missie startte in 2009 met tweeën en nu 14 jaar later bestaat de groep naast die ene Koekkoek uit 17 Co’s die richting geven en dragen. We zijn altijd op zoek om onze kennis en materialen te verzamelen, om daar, steeds weer op maat, individueel of in groepen, mooie producten van te bereiden én we houden de warmte er in! Genoeg vuur in de club. We lopen het vuur uit onze sloffen.

Wij zijn van harte kleurrijk en kleuren graag, ook buiten de lijntjes. We hebben ons werk op orde maar volgen niet klakkeloos. We laten de verrassing toe, zowel onderling als in het contact met onze cliënten, en bij de dagelijkse gang van zaken. Naast wetenschappelijk, werken we van harte fenomenologisch en kijken we wat zich voordoet en hoe. De samenwerking met de vele paarden en met onze praktijkhond Siva, laat ons ervaren dat ieder haar plek heeft, hoe de kudde draagt en wat harmonie met ons doet. Door het ervaringsgerichte leren, door in beweging te zijn, maken we contact met ons lichaam en de dingen die ons omringen en zo ontdekken we onze behoeften en leren ons gevoel kennen. Dit geldt voor onze cliënten en uiteraard ook voor onszelf. Met mensen werken impliceert immers open staan en blijven ontdekken en groeien.

Liever spelen dan controleren. Het spelen heeft zoveel meer elementen van groei in zich. En zonder groei stagneert alles. Als het niet stroomt is er niets te beleven. Zonder precies de eindbestemming te kennen, weten we toch waar we ons naar toe bewegen als praktijk in de GGZ omgeving. Alweer een overeenkomst: zag jij iets voor je toen je die coördinaten las waarmee je in de auto gestapt bent? De route/het onderweg zijn, is minstens zo leerzaam en waardevol als het bereiken van de eindbestemming. Die coördinaten geven even houvast en zijn ook weer een begin. Gelukkig.

Groene GGZ-instellingen hebben natuur geïntegreerd in de behandeling van 5 tot 10% van haar cliënten, las ik op hun website. Koekkoek & co wás al verbonden met de kracht van de natuur ver voordat de Groene GGZ opgericht werd in 2021. De wandel-coaching, de vele weerbaarheid trainingen in de buitenlucht met de paarden, de mindfulness- en compassiewandelingen, de individuele en gezinssessies, de workshop grenzen: we halen die 10% op onze sloffen.

We zíjn geen instelling maar we hébben de instelling dat we in beweging zijn en blijven en samenwerken met wat ons omringt: de natuur.”

Back To Top