skip to Main Content

ACT met paarden

ACT met paarden

Mooie resultaten van de door Koekkoek en co ontwikkelde ACT -training.

Het afgelopen corona jaar heeft ons, Koekkoek en co, uitgedaagd om een blended care  ACT groep ondersteund met paarden te ontwikkelen. Binnen de RIVM regels hebben we deze training al diverse keren uitgevoerd.

In september 2020 is de eerste gestart: 12 weken lang hebben 9 deelnemers thuis gewerkt in de module “Voluit Leven” vanuit de online omgeving van Minddistrict. Om de week waren er óf online bijeenkomsten óf bijeenkomsten in kleine groepjes, ondersteund door paarden.

De resultaten van deze eerste training zijn veelbelovend: de gehele groep is gemiddeld met 51,5 % gestegen op hun gevoel van persoonlijk welbevinden. De deelnemers rapporteren dat ze beter zijn geworden  in het  accepteren van negatieve gevoelens. Ze zijn handiger geworden in het loslaten ( defuseren) van negatieve gedachten. Bovendien is er meer bewustzijn gekomen van: “Wie ben ik?”. Er is meer aanwezigheid in het hier en nu. De vragen: “Welke waarden zijn voor mij van belang en hoe blijf ik daaraan toegewijd?”, zijn beantwoord en werkbaar gemaakt.

Alle deelnemers hebben een toename in psychologische flexibiliteit gerapporteerd en voelen zich dus mentaal fitter.

Een mooi resultaat waar wij als praktijk blij mee zijn.

Ons inziens zit de kracht in de combi van de online bijeenkomsten, de thuismodule en de ondersteuning door de paarden. Deze dieren zijn meesters in het terugkoppelen van dat wat “niet klopt”.

Hèt overlevingsmechanisme van dit prooidier is een geweldige feedback voor de mens. Wij zitten namelijk een groot deel van de tijd in onze gedachten en op die momenten zijn we niet “thuis”. Het paard eist van ons een helder bewustzijn  èn acceptatie van onze onaangename gevoelens. Als dat niet het geval is, dan koppelt het paard dit duidelijk terug zonder ons vervolgens iets kwalijk te nemen. De vriendelijkheid en compassie is helpend. Er is elke keer weer een nieuwe kans is, waardoor de mogelijkheid tot oefenen groot is. Zo wordt het makkelijker om je bewust te worden van wat echt belangrijk voor je is en waar je echt “ja” tegen zegt.  Je krijgt helder welke gedachten of overtuigingen je kracht geven en welke je in de war maken. Zo kun je kiezen waar je aandacht aan wil besteden.

 

Deel dit bericht

Back To Top

Cookies Notification​

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt privacybeleid